zondag 14 oktober 2007

Bali,5 jaar na de bali bom....

Vrijdag 12 oktober 2007,Precies 5 jaar nadat Bali,s nachtclub"the sariclub"werd verwoest door een bom.
Dit is de dag dat wij aankwamen op dit mooie eiland.
Het is anders,anders dan 6 jaar terug.
Veel gebouwen die ooit prachtige hotels waren en winkels die het ooit prima deden staan nu leeg,de reclameborden nog aan de muur maar verlaten en leeg.
Taxichaufeurs die ooit een leuk dansje deden om je een ritje te verkopen,zitten nu met zijn allen op de stoeprand met een biertje en zeggen hooguit 1 keer"transport??"
Dit is triest.
In Kuta staat een enorm groot monument met alle namen netjes gerangschikt op land van afkomst van alle getroffenen.Vooral toeristen met name uit australie.
Onder het monument veel kaarsen en foto's van de mensen die daar 5 jaar geleden waarschijnelijk met een drankje in de hand op de dansvloer stonden.Een avond na waarschijnelijk een warme dag zoals vandaag.
Een raar idee.
Op een leeg stuk grond tegenover het monument staan groepjes mensen rondom kaarsen op de grond.Ze zijn daar samen om hun kinderen en vrienden te herdenken.
Ieder groepje apart van elkaar op een klein stukje grond.Allemaal een bintang (biermerk)in de hand alsof ze willen proosten op de rust die ze nu gevonden hebben.
Het was druk die avond.toeristen maar vooral de balinezen.Iederen herdenkt...samen.

Ja het is nu veranderd,het heeft de bevolking hard getroffen maar toch zijn ze sterk.
Ze geloven en dit sleept ze er wel doorheenHet is 1 volk,1 hindoevolk op een eiland omringd door het moslimvolk.Dit maakt ze kwetsbaar maar ook heel sterk.
Het maakt me verdrietig om te zien hoe het nu is,timide en nog steeds geraakt..en ik hoop dan ook dat iederen weer terug komt naar dit mooie land met zijn mooie tradities en vriendelijke mensen.
Het is 5 jaar geleden,get over it.....Laat je niet afschrikken door een enkele bomaanslag en de kans op een tsurnami....

Leef!!!

Ondanks alles hebben we het prima naar ons zin hier en genieten elke dag.
De golven zijn net zo mooi als toen aangezien dit niet veranderd en wanneer je daar in de zee ligt en kijkt naar het vaste land{ja mensen"kijkt"dankzij mn nieuwe oogjes)dan voelen we ons weer zeer blij!!!
Na 2 dagen te hebben doorgebracht in een duur hotel tussen de snobs zijn weer weer terug in de werkelijkheid precies zoals we dat willen.
We verblijven nu in Idus guesthouse waar ze overigens ontzettend aardig zijn voor nog geen 13 euro per nacht.(air co,t.v dvdspeler en zwembad....nog niet zo slecht toch)
That's the way we like it!

Geen opmerkingen: